Mire vágyik egy erős nő?

Ki számít erős nőnek? Aki egyedül neveli gyermekeit? Aki nap, mint nap sok más ember életét is befolyásoló döntéseket hoz? Aki 8 órát áll egy gép mellett, hogy biztosítsa a családja megélhetését? Aki tanít? A földeken dolgozik? A nők többet bírnak, mint a férfiak, tartja a mondás. De mi ennek az oka? Talán az, hogy a nők nem akarnak erősek lenni, irányukban nem elvárás a „férfiasság”, ők csak egyszerűen erősek. Mert képesek, sőt, vágynak gyengeség megélésére, egyszerre kemények és mégis érzékenyek. Mint minden nő. Minden nő erős.

 

7.15, elindulunk lefelé a lépcsőn. Kint mínuszok, az autó pedig a ház előtt. Csomagok a kézben (iskolatáska, laptop, papírok, táska…minden megvan) Motor be, jégkaparás indul. Ma sietni kell, az iskolához vezető utat lezárták, kerülni kell.

Kata már túl van a 4.40-es kelésen. Nem kellene ilyen korán, de csak itt tud elcsípni egy kicsit saját magára. Kávé, 20 perc torna, egy kis elmélkedés, a nap megtervezése. Ezután jöhet a reggeli, uzsonnakészítés, zuhany, és a gyermek kiimádkozása az ágyból.

A fiú már nagy, az idén először nem kell leparkolni a zsúfolt iskola előtt, hanem elég megállni és ő ügyesen egyedül megy be a többiekkel: 10 perc és egy stresszes parkolást nyer.

 

Az irodába érve a portás mosolyogva fogadja. Visszamosolyog a portásra (ő is hajnalban kelt, 5.30-tól már szolgálatban van) és felszalad a másodikra. Az ajtón beérve jóleső meleg fogadja. (mondtam én, hogy megéri ez az iroda) Gépet összerakni, munka indul. Talán még egy rövid telefon a kedvessel, beleférhet.

Dönteni kell: beálljon a napi rutinokba, számlautalás, elszámolások, könyvelő, vagy inkább a „fontos” és a szenvedélyes írás következzen: ebben a sorrendben. Sajnos az idő rohan, már elmúlt dél, mire átadhatja magát az írásnak. Fél óra múlva csörög a telefon: anya eljössz értem a suliba? És nemet kell mondani megint. Dolgozni kell.

Hazaérve folytatódik a munka: csak most már nem teljes gőzzel, közben vacsorát kell készíteni, megbeszélni a gyerekkel az aznap történteket, rohanni edzésre „Anya, megvársz? Megnézel, amikor focizok?” Nincs otthon zsömle holnapi uzsonnára.

És holnap még tanít is, készülni kell az órákra: majd éjjel. Hogy fér bele minden? Csak ha időt enged az xBoxnak is, bármennyire ellenkezik is az elveivel. Időt kell nyerni.

Projektek, döntések, vállalkozás. Ház, háztartás. Gyerek, iskola, együtt töltött idő. Nem könnyű.

Mégis boldog.

Hogyan lehet?

Mert erős és gyenge egyszerre. Mert amikor reggel 4.40-kor csörög az óra, akkor tudja, hogy ismét egy hasznos nap előtt áll. Sikeres lesz az angol dolgozat, mert eleget gyakoroltak rá. Tudja, hogy meg kell magát erőszakolni, amikor leül a gép elé, de ismét jön majd egy sms, amikor az ügyfél azt írja: „Libabőr. Köszi”.

És mert tudja, holnap reggel lesz egy órája, hogy gyenge lehessen. Hogy hagyja magát szeretni. Hogy örömet okozzon másnak pusztán avval, hogy létezik. Mert boldog nő csak férfi mellett létezik. Mert erős nő csak gyengeségével együtt tud világokat megmozgatni. Nap mint nap.

Drága Urak! Erre vágyik egy erős nő. Hogy gyenge lehessen, mellettetek!